Zavolejte nám » (+420) 735 06 91 91

Kdo ještě nezná Baťův kanál neboli neboli Průplav Otrokovice-Rohatec, toho může překvapit jednak širokou škálou možností vyžití a především svojí úžasnou atmosférou.

Každoročně navštíví Baťák, jak jej nazývají místní, více než devadesát tisíc lidí a jejich počet rok od roku stoupá. S nárůstem turistického ruchu jde ruku v ruce zvyšující se kvalita poskytovaných služeb, nabídka moderních lodí k zapůjčení, kvalitní ubytování a rozšiřující se možnost stravování.

V dnešní době je téměř celá vodní cesta v délce 52 km opravena, zprovozněno je 13 plavebních komor a umožněna jak pravidelná, tak i turistická vodní doprava mezi Otrokovicemi a slovenskou Skalicí. Turisté mohou využívat 8 přístavů a 16 přístavišť. Díky stavbě slovenského přístavu Skalica se stal Baťův kanál mezinárodní vodní cestou. V úpravách vodní cesty bude pokračováno s cílem dovést ji až do Hodonína a Kroměříže. Vodní cesta částečně vede po řece Moravě, jinak uměle vyhloubenými kanály s řadou pohyblivých jezů, plavebními komorami (14) a dalšími vodními stavbami. Na trase je celkem 23 mostů. Pod mosty byly vybudovány podchody (ochozy s okovaným sníženým zábradlím, přes které se táhla lana ke člunům).

Na trase byla řada unikátních technických zařízení, např. výklopník uhlí mezi Rohatcem a Sudoměřicemi, lanovka pro přetahování člunů přes Moravu ve Vnorovech apod. U každé plavební komory byl postaven typický „baťovský“ domek pro obsluhu. Pozůstatky těchto památek, z nichž část je nyní rekonstruována, umožňují poznat technický um našich předků.

Pokud si naplánujete letošní dovolenou na Jižní Moravě, nezapomeňte navštívit i Baťův kanál. Jak nás informoval majitel webu batak.cz, jsou všichni slušní návštěvníci vždy vítáni, ať už využijí místních služeb, nebo se prostě jen staví podívat.

 

Nejnovější zprávy

  • Nam quam nunc
    Nam quam nunc

    Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. Nullam quis ante.

Poznejte nás

  • Nam quam
    Nam quam

    Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. Nullam quis ante. Etiam sit amet orci eget eros faucibus tincidunt. Duis leo. Sed fringilla mauris sit amet nibh. Donec sodales sagittis magna